U ovom području interne medicine susrećemo se s problemima vezanima uz probavni sustav. Ovisno o znacima koje nam pacijent pokazuje, odnosno vlasnik prepriča, usmjeravamo se pobliže dijelu probavnog sustava koji je zahvaćen, Najčešće se radi o blagim problemima probavnog sustava zbog izrazite sklonosti naših pacijenata ka ingestiji raznih stranih tvari koje mogu uzrokovati, trovanje, mučninu ili čak obstrukciju. Mlađe životinje su sklone zaraznim bolestima kada je smanjena imunosna sposobnost organizma, odnosno kada nisu adekvatno zaštićeni cjepivima protiv zaraznih bolesti. No ne treba zaboraviti da kod starijih pacijenata u obzir dolaze maligne promjene koje se mogu manifestirati znacima koji na prvu ne djeluju tako opasno.

Želudac -  dob i pasmina pacijenta mogu pomoći pri dijagnostici problema sa želudcem. Mladi psi će češće progutati strano tijelo ili imati problema sa obstrukcijom želudca, dok je karcinom dijagnoza koju češće srećemo kod starijih pacijenata. Dilataciju i torziju želudca gotovo redovito srećemo kod velikih pasmina pasa. Povraćanje je glavni znak problema sa želudcem, štp je izrazito bitno razlikovati od regurgitacije. No bitno je i razlikovati akutni od kroničnog problema, jer ponekad akutno stanje može nositi vrlo ozbiljne posljedice kao što je kod dilatacije i torzije želudca. Kod stabilnog pacijenta ima prostora i vremena za detaljnu dijagnostiku što kod nestabilnog nije opcija već se mora pravovremeno kirurški intervenirati. Što se tiče osnovnih krvnih pretraga koje u ovom slučaju provodimo one će većinom biti uredne, eventulno proširena pretraga može za rezultat imati poremećaj elektrolita.

Akutni gastritis se odnosi na naglo nastale kliničke znakove vezane uz povraćanje. Najčešće se radi o inzultu na sluznicu želudca razna uzroka, koji se često mogu saznati iz anamneze. Ako se radi o stabilnom pacijentu koji u kratkom roku reagira na simptomatsku terapiju nije potrebno učiniti sve pretrage. No ako pacijent na terapiju ne odgovara i stanje se pogoršava uzrok treba dalje tražiti.

Erozije i ulceracije želudca kod naših pacijenata su najčešće povezane kod istovremena korištenja nesteroidnih i steroidnih lijekova istovremeno. Negativan učinak koje nesteroidni lijekovi ionako imaju na želučanu sluznicu, istovremenim korištenjem steroida se pojačava, i obrnuto. Znaci koje nam pacijenti pokazuju su povraćanje, prisutnost krvi u povraćenom sadržaju, izrazita bolnost abdomena, odbijanje hrane, blijede sluznice, slabost. 

Tanka i debela crijeva - glavni znak problema s crijevima je uglavnom proljev koji se može po svojim osobinama razlikovati i time uputiti na problem s tankim ili debelim crijevima. Uzroka je mnogo čime je onemogućena trenutno postavljanje dijagnoze i u slučaju da se uz potpornu terapiju ne zaustavlja zahtijeva pretrage (krvna slika, pretraga stolice na razne uzročnike, rendgenska dijagnostika, nativna ili s kontrastom, endoskopija, eksplorativna laparatomija i biopsija). Neka od oboljenja mogu biti i autoimune prirode. Kako god, pacijenti koji imaju kronične probleme vezane uz probavni sustav najčešće vežu nalaz i za druge sustave. Tako oni koji dugoročno imaju problem s tankim crijevima često su i npr. anemični zbog nemogućnosti apsorpcije tvari bitnih za izgradnju crrvenih krvni stanica.