Česti urinarni problemi kod mačaka -  mnogi vlasnici mačaka iskusili su probleme kada njihova maca ne može normalno mokriti jer je u potpusnosti neprohodna, ili se napinje kako bi pomokrila svega koju kapljicu i to najčešće s krvi. Mace koje ne mogu uopće mokriti zbog obstrukcije u životnoj su opasnosti zbog nagomilavanja toksina u organzmu i zahtijevaju hitnu intenzivnu skrb. Više je uzroka problemu s uriniranjem kod mačaka, neke je lakše dijagnosticirati i liječiti, a neke teže. Ovisno o općem pregledu i problemima koje maca ima kod kuće, doktor će odrediti koju vrst dijagnostike koristiti. Najčešće se kreće s krvnim pretraga i analizom urina koji nas već tad mogu dovest do dijagnoze. Ponekad su potrebni još rendgen i/ili ultrazvuk. U nekim slučajevima potrebna je i kirurgija kako bi se npr. uklonili  mokraćni kamenci ili uzorkovala stijenka mjehura za patohistološku analizu. Mace s upalom mjehura, neovisno o uzroku, osjećaju potrebu za mokrenjem kao rezultat iritacije. Ponekad se formiraju kristali koji, iako mikroskopski, uzrokuju iritaciju i upalu i budu uzrokom učestalog mokrenja često s krvi. Ako je prisutan veći broj kristala oni mogu začepiti uretru, cjevčicu koja odvodi mokraću iz mjehura, i zato maca ne može urinirati. I kao što smo već napomenuli ovo je uvijek hitan slučaj. Kristala koji uzrokuju ovakve probleme ima više vrsta. Oni se mogu skupiti u mokraćne kamence i postati opipljivi u abdomenu. Kada se ne mogu otapati potrebna je kirurška intervencija da bi ih se uklonilo.


Slika 1. Mokraćni kamenci kod mačke

Česti urinarni problemi kod pasa - nisu rijedak nalaz i većinom ih se lako dijagnosticira i liječi. Najčešće se ipak radi o infekciji donjih mokraćnih puteva, odnosno mjehura koju lako dijagnosticiramo pomoću pozitivne mikrobiološke analize urina uzetog cistocentezom. Naravno pod uvjetom da smo isključili potencijalne druge uzroke infekcije. Vlasnici primjete učestalo uriniranje, ponekad i po kući, a kasnije i primjese krvi u urinu. Drugi najčešći problem su mokraćni kamenci koji osim infekcije i znakova infekcije mogu uzrokovati napinjanje i bolnost ili obstrukciju kada postaju hitni problem. Nerijetko zahtijevaju kirurško liječenje. Treći najčešći problem je inkontinencija koja može imati više uzroka te se ovisno o uzroku i liječi.


Slika 2. Mjehur ispunjen kamencima

Slika 3. Intraoperativni snimak velikog broja kamenaca unutar mjehura

Zatajenje bubrega - često je teško razlikovati akutno od kroničnog zatajenja bubrega, a što ije ipak izrazito btino jer akutno zatajenje još uvijek možemo liječiti dok kronično ne možemo. Zato su nam bitne pretrage. Znaci koji prate zatajenje bubrega su : poliurija (pojačano mokrenje), polidpsija (pojačano uzimanje tekućine), gubitak apetita, mršavljenje, loša kvaliteta krzna, anemija, povrćanje. Biokemijske pretrage krvi zajedno s analizom urina jedine daju uvid u pravo stanje.